SPOEDLIJN: 023-5333222 (DAG) / 023-2242526 (AVOND/NACHT) / WWW.SPOEDPOST.COM

Stoppen met Roken


Roken is een verslaving
Misschien was u al gemotiveerd om (opnieuw) te stoppen of gaat u dat na dit stopadvies overwegen. Het voor uzelf op een rijtje zetten van de voor- en nadelen van roken c.q. stoppen met roken zou u over de streep kunnen trekken. De website www.thuisarts.nl kan u hierbij helpen. Ook op de website www.rokeninfo.nl vindt u meer informatie. 

De meeste stoppogingen worden ondernomen zonder hulp. De kans dat een stoppoging slaagt is echter 2 tot 3 keer hoger als u er hulp bij krijgt. Vaak hebben mensen meerdere stoppogingen nodig.

Welke hulp is mogelijk?
De praktijkverpleegkundige biedt persoonlijke begeleiding (4 tot 6 gesprekken). Samen met u wordt een uw persoonlijk STOP-plan gemaakt. Ook wordt samen met u bekeken of het inzetten van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters of medicijnen nodig zijn om het stopproces te ondersteunen.

Kosten en vergoeding
Per kalenderjaar wordt 1 Stoppen-met-roken-begeleidingstraject vergoed vanuit de basisverzekering. De hulpmiddelen worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding en gaan af van uw eigen risico.  Informeert u vooraf bij uw zorgverzekeraar waar een recept voor eventuele hulpmiddelen heen moet.

Meer informatie of aanmelden
Voor meer informatie of aanmelden maakt u een afspraak met de huisarts. De huisarts zal u doorverwijzen naar de praktijkverpleegkundige.

Wist u dat?
… door te stoppen met roken na 1 jaar de (herhalings-)kans op bijvoorbeeld een hartaanval is verminderd met 50%.

… stoppen met roken de meest effectieve maatregel is om COPD te voorkomen en verdere achteruitgang van de longen voorkomt.

…stoppen met roken voor een operatie de kans op complicaties met 50% kan verminderen.